Vrste belog mermera – Beli mermeri

Najpoznatiji i najpopularniji mermer na svetu je mermer Carrara, poreklom iz Italije. Carrara mermer je vrsta belog ili plavo-sivog mermera popularna za upotrebu u skulpturi i dekoru zgrada. Vadi se u gradu Carrara u provinciji Massa i Carrara.

Carrara mermer materijali Mermeri i Graniti Ilić

Carrara Gioia je mermer sa dugom istorijom čije sive vene crtaju paukovu mrežu na beloj podlozi. Njegove neutralne boje čine ga lako prilagodljivim različitim stilovima i dizajnom.

Carrara Giola materijal - Mermeri i Graniti Ilić

Mermer Calacatta dolazi iz kamenoloma pronađenih u Apuanskim planinama u mestu Carrara u Italiji. Većina ljudi ne shvata je da mermer Kalakata ne dolazi iz jedne određene planine ili kamenoloma. U regiji Carrara u Italiji postoji ogroman planinski lanac, pri čemu svaki kamenolom proizvodi razne bele mermere kao što su: Bianco Carrara, Goiai, Venatino, Statuario i na kraju mermer Calacatta. Svi ovi materijali su beli mermer sa manje-više istom geološkom formacijom. “ Neki kamenolomi proizvode bolji mermer Kalakata od drugih. Na primer, kamenolom Borghini jedan je od najstarijih operativnih kamenoloma u regiji Carrara i neki delovi kamenoloma mogu se pratiti do rimskog vremena.

Calacata mermer materijali Mermeri i Graniti Ilić

Statuario je klasični i poznati italijanski mermer sa čisto belom pozadinom i elegantnim sivim venama koje prolaze preko kamena. Ovo je savršena opcija kada želi da se postigne beliji vizuelni izgled.

Statuarietto Mermer materijal Mermeri i Graniti Ilić

Spider ili Spider extra je vrsta belog mermera koji se vadi u Portugalu. Ovaj kamen je posebno dobar za zidne i podne primene, radne površine, stepenice, prozorske klupice i druge dizajnerske projekte.

Spider mermer materijal Mermeri i Graniti Ilić

Arabescato Carrara mermer je izvrsna kombinacija mekog belog i prašnjavog sive boje koje se kovitlaju u bezvremenskom mermernom uzorku. Stvorite prelepe mermerne radne površine, tuš kabine, naglašene zidove i druge karakteristike dizajna u domovima i komercijalnim objektima.

Arabescato materijal Mermeri i Graniti Ilić

Prilep Sivec je zaštitni znak dolomitnog mermera koji se vadi iz kamenoloma Mermeren Kombinat A.D., u blizini grada Prilepa u severnoj Makedoniji. Fino zrno ga čini idealnim za skulpturu i arhitektonsku primenu.

Prilep mermer materijal - Mermeri i Graniti Ilić

Bianco Venato tamno sivi linearni šare izbijaju iz njegovog svetlo sivog, gotovo belog srca. Rezultat je ekskluzivni materijal, savršen za istaknute enterijere.

Bianco Venatino Mermer materijal - Mermeri i Graniti Ilić