Kako nastaje kvarc?

Da li ste se ikad zapitali odakle dolazi kvarc (quartz)? U ovom tekstu opisaćemo kako se pravi kvarc i pokušaćemo da Vam pružimo uvid u to zašto je tako popularan izbor enterijera mnogih vlasnika.

Kvarc

Kvarc – široko rasprostranjen mineral mnogih varijanti koji se sastoji prvenstveno od silicijum dioksida ili silicijum dioksida (SiO2). Mogu biti prisutne manje nečistoće kao što su litijum, natrijum, kalijum i titan. Kvarc je privlačio pažnju od ranih vremena: kristali prozirni od vode bili su poznati starim Grcima kao ,,kristallos“ otuda i naziv kristal, ili češće kameni kristal. Naziv kvarc je stara nemačka reč neizvesnog porekla koju je prvi upotrebio Georgius Agrikola 1530 godine. 

Odakle dolazi kvarc?
Za razliku od mnogih veštačkih jedinjenja, kvarc je prirodni mineral. Prema geolozima, kvarc možete pronaći u raznim stenama, različitih oblika i veličina. Kvarc se uglavnom vadi iz vena raznih stena. U svom najčišćem obliku, prozirne je boje ali sam mineral može da se dobije u više različitih boja. Veliki depoziti se nalaze u Sjedinjenim Državama, Brazilu i drugim zemljama širom sveta.

Kako se proizvode kvarcne ploče?
 
Kvarcne radne ploče su umetnički izrađene kamene radne ploče u fabrici formirane kombinovanjem 90 do 94% mlevenog kvarca (prirodnog tvrdog minerala) sa 6-10% smole, polimera i pigmenata. Tako se formira vrlo tvrda granitna površina. Izgled zavisi od toga kako se kvarc melje: grubo mleveni kamen stvara flekani izgled, dok fino mleveni kvarc daje gladak izgled.

Kristali prirodnog kvarca se kopaju, zatim melju u prašinu ili agregat koji se spaja sa vezivom smole pod intenzivnom toplotom i pritiskom da bi se formirala čvrsta kompaktna i antibakterijska ploča.

Napravljene od jednog od najtvrđih minerala na zemlji, kvarcne ploče su verovatno najizdržljivija i najednostavnija opcija za održavanje u Vašoj kuhinji. Takođe neki od najupečatljivijih. Dolaze u širokom spektru boja. Ali za razliku od ploča od prirodnog kamena koje se kopaju, ove ploče se proizvode u fabrici.

Kvarc je tvrd mineral, ali je gotovo beskoristan za proizvodnju, osim ako se ne veže sa drugim mineralom. Ploče se nakon mešanja peku na ekstremnim temperaturama da bi se stvorio trajan, neporozan materijal koji nalazimo u mnogim domovima.

Zašto je kvarc toliko popularan?
Kvarc nudi građevinarima, arhitektama i dizajnerima enterijera nudi beskompromisnu površinu, izborom raznih nijansa dezena u izgleda kvarca, mermera ili granita. Takođe posedujemo mnogobrojne ateste za kvarc za bilo koji vid korišćenja u enterijeru. Pored toga, njegova snaga i neporozna površina čine ga atraktivnom opcijom za stvari poput kuhinjskih ploča i drugih karakteristika kuće ili poslovnog prostora. Zahvaljujući procesu poliranja koji se koristi za pročišćavanje površine ploča kvarca, materijal je estetski ugodan. Kvarc je i dalje jedna od najpopularnijih opcija za dizajn enterijera za vlasnike kuća koji žele da uravnoteže ekonomičnost i estetiku.

Kvarc biramo zbog njegovog kvaliteta, mnogih izbora boja i različitih dezena.

Kvarcni materijal je jedan od najvažnijih materijala za kuhinje i kupatila, samo zato što omogućava klijentima duševni mir. To je izdržljiv materijal koji može podneti razna korišćenja.

Kvarc nije samo luksuzan i izdržljiv već i zbog svojih prostranih šara na velikim površinama i neverovatnim bojama. Zbog varijancije dezena, možete biti kreativniji u svojoj pozadini ako želite. Kvarc može doneti potrebni sjaj i glamur da zaista osveži životni ili poslovni prostor.

KONTAKT:

E-mail: info@mermerigraniti.rs
Telefon: 064/64-36-398