Poreklo kamena

Dosta ljudi nas pita odakle je došao naš Mermer ili Granit.
Pokušaćemo da Vam pojasnimo ukratko istoriju kamena.
Tudićemo se da blogove pišemo sažete i zanimljive.
Naš cilj je da blog koristimo po najviše kao mesto gde možemo da pišemo o onome što mi volimo kao i da deo našeg znanja podelimo sa Vama.

Prirodni kamen se vadi iz rudnika širom sveta. Odgovor na to pitanje zavisi od kamena do kamena…

 

Italija

Italija je danas poznata kao ,,centar sveta kamena“. Jedna od najpoznatih država što se tiče rudnika mermera kao i mesto inovativne tehnologije za vađenje i preradu blokova. Italijani su od davnina poznati kao stari majstori za kamen. Zahvaljajući bogatim rudnicima Carrare, Botticina, Travertina oni su od samog početka pre svih počeli da vade sirove blokove kamena i seku ih na table. Italijani su počeli da putuju širom sveta u potrazi za rudnicima kamena. Kupovali su rudnike i sirove blokove slali u Italiju na preradu. Razvojom inovativnih tehnologija Italija i dalje ostala sinonim za kamen.

Botticino mermer materijali Mermeri i Graniti Ilić

Poslednjih godina…

U zadnjih 20 godina Brazil, Indija, Južna Afrika počeli su da investiraju u proizvodne pogone i počeli da proizvode kvalitetni kamen. Ovo je imalo veliki uticaj na cene meremera i granita u svetu. Sami blokovi su prerađivani u blizini mesta gde se nalazi rudnik a ne da se šalju u Italiju na preradu. Nekad je prirodni kamen bio rezervisan samo za najimućnije dok je danas dostupan skoro svima.

Emperador Dark mermer materijali Mermeri i Graniti Ilić

Kina

Kinezi su se upustili u industriju. Na početku su se susretali sa problemima jer nisu imali odgovarajuće puteve i mostove za prevoz materijala iz kamenoloma do industrijskih područja. Ali od toga do danas su prešli dug put. Kina je danas u svetu kamena jedan od glavnih giganata.

Granit new crystal granit može se pronaći u poliranoj i paljenoj varijanti dolazi iz Kine

Danas

Granit danas dolazi iz raznih zemalja neki od najvećih su: Indija, Kina, Brazil, Kanada, Švedska…
Dok Mermer možemo naći uglavnom u mediteranskim zemljama: Egipat, Španija, Italija, Grčka, Kina

Postoje rudnici mermera u Srbiji kao i okolnim zemljama, nedostatak puteva kao i tehnologije eksploatisanje meremera u lokalnim zemljama čine svetski mali procenat.

KONTAKT:

e-mail: info@mermerigraniti.rs
Telefon: 064/64-36-398